מדידת קרינה סלולרית
בדיקת קרינה סלולרית
משרדינו בודק את רמת הקרינה בסביבת אתרי שידור של אנטנות סלולרית לאחר שלב ההקמה וההפעלה לבקשת הציבור. ד”ר אהוד נאמן כראש אגף קרינה במשרד להגנת הסביבה בעבר ,הינו בעל נסיון וידע המירבי האפשרי בתחום בארץ. בנוסף בעל נסיון של בדיקות בשטח מעל ל-15 שנה. ציבור המשתמשים חשוף לקרינה הסלולרית הנובעת משידורים של מערך אנטנות וטלפונים סלולריים מאז נכנסה לשימוש הרשת הסלולרית בשנות התשעים. הרשת הסלולרית מופעלת באמצעות פריסת אנטנות בתאי שטח שנקבעו בהתאם לצפיפות האוכלוסין- המשתמשים ותוואי השטח.
התדרים של הרשת הסלולרית הם בטווח של מאות מגה-הרץ עד 2.2 מגה הרץ. קיימות גם אנטנות הפועלות התחום גלי מיקרו בתחום תדרים של 2.4 ג’יגה הרץ המיועדות לתקשורת בין אנטנות בסיס. כדי להגן על הציבור , המשרד להגנת הסביבה נקבע כאחראי רגולטורית על התקנת האנטנות והפיקוח על הפעלתן. הפיקוח על רמת הקרינה בבתים פרטיים וציבוריים ,נעשה על ידי בעלי היתר של בודקי קרינה בתדירות שנתית וכן לפי בקשת הציבור.
החשיפה הבעייתית ביותר בתחום הקרינה הסלולארית הינה מהקרינה בהפעלת הסלפון בצמוד לראש של המשתמש. מניעת חשיפה ישירה לגולגולת אפשרית על ידי שימוש בדיבורית אישית ,הפעלת הרמקול המאפשר קיום תקשורת במרחק 20 ס”מ מהראש והפעלת בלוטוס. ריבוי אנטנות משמעותו- הפעלת מערך תקשורת סלולארית כאשר הטלפונים האישיים צורכים מינימום אנרגיה ולכן החשיפה במצב זה נמוכה יחסית. משרדינו מוסמך לבצע בדיקות ומדידות ולקבוע את רמת הקרינה הסלולרית באמצעות מיכשור מתקדם ביותר המכוייל מידי שנה במעבדה מקצועית ברמה בין לאומית.
עמדה מקצועית בהקשר לבדיקות קרינה רציפות של פעילות אוכלוסיית האנטנות הסלולאריות(והאחרות) באזור עירוני
- חששות הציבור מהשפעות מזיקות של הקרינה הסלולארית מחייבות בין השאר,
הקמת מערך רציף של מתקני חישה במרחב עירוני ,על מנת לקיים מעקב בדיקות של רמת הקרינה בזמן אמיתי. הבעיה של חשיפה לקרינה סלולארית ומידת ההשפעה הבריאותית על הציבור , נגזרת מרמות הסף בתקן והמחקר המדעי העדכני. האפקט הפסיכולוגי של נזקי קרינה מעצים את הפחדים ללא כל בסיס עובדתי ומחייב מתן מענה קונקרטי על ידי הקמת מערך בדיקה רציפה של
הקרינה הסלולארית והאחרת. מומלץ לקבוע “סף חריגה לקרינת אלמ”ג ” שווה
ערך של פי 10 מרמת ה”רקע” דהיינו : 1 מיקרוואט לס”מ 2 .
- המערכות שהוצעו לבדיקת קרינה עד כה, מספקות נתוני “חריגות” של מערך
האנטנות בעיר בזמן אמיתי, אולם, הקשר בין ה”חריגות” ורמת החשיפה לקרינה סלולארית לא קיים בפועל.
- ברצוני להציע הפעלת מערך המתבסס על 4 שכבות מידע”:
- רישום פריסת כל האנטנות –Base Stations בעיר בהתאם לבסיס הנתונים של המשרד להגנת הסביבה בהצלבה עם המידע באיגוד ערים ובעירייה.
- ייצור מפת חישובי סימולציה-שכבה שניה- של כל תחנות הבסיס של הרשת הסלולארית בעיר באמצעות המידע של המשרד או איגוד הערים.
חישובי הסימולציה הינם תנאי הכרחי (שלב ראשון) להקמה של אתר סלולארי בהתאם לדרישות המשרד להגנת הסביבה.
- הפעלת מערכת ניטור קרינה רכובה-שכבה שלישית ,של חברה מתמחה
במיפוי שדות קרינה של מקורות שידור. המערכת על גבי רכב ,תנטר את
הקרינה הסלולארית והאחרת בכל רחבי העיר עד קבלת מיפוי כולל של כל השכונות בעיר וכיסוי מלא של כל תחנות הבסיס בעיר.
- הקמת מערך,רשת תחנות בדיקה רציפה של קרינה באזורי העיר
ה”רגישים” – מאופיינים על ידי צפיפות יתר של תחנות בסיס או אנטנות
של גורמים שונים כגון: משטרה, בזק, מערכת הבטחון (אלתא) וכו’.
באזורים ה”רגישים” בדרך כלל, נרשמת תגובה יתר של התושבים ולכן
מערכת הניטור הרציף,חייבת להיות מסוגלת לספק נתונים בזמן אמת לגורם מרכזי בעירייה שיאגור את תוצאות הניטור ויפקח על עיבוד הנתונים. ה”שכבה הרביעית” תתבסס על מיכשור ותכנה של חברה המסוגלת לספק נתוני בדיקת קרינה ברציפות 24/7.
- סיכום:
בניית מערך המתבסס על 4 שכבות הכוללות מיכשור, תכנה ומידע, יאפשר ניטור רציף של כל תחנות הבסיס של הרשת הסלולארית בעיר , בניית מאגר נתונים דינמי ומעקב אחר רמת קווי השדה האלקטרומגנטי באזורי העיר השונים לקבלת תמונת “מצב קיים” בזמן אמת ויאפשר מתן מידע לתושבים לגבי כל תלונה שתתקבל על חשש לחשיפה מיותרת לקרינה סלולארית (או אחרת)