1.בדיקות קרינה – בית חדש:
במסגרת הבדיקות השונות המתבצעות עם רכישת בית חדש, מומלץ מאד לבצע גם בדיקות קרינה.
יש בעיות שלא ניתן לזהותן לבד, חלקן כוללות בתוכן סיכונים בריאותיים מגוונים ובעקר כאלה הקשורים לקרינה על סוגיה השונים. ההמלצה לכן ,לכל אדם הרוכש דירה , לבצע בדיקת קרינה לקביעת רמת הקרינה בבית.
הנפוץ ביותר החנה בדיקת קרינה בלתי מייננת שמטרתה לאתר מוקדי קרינה כגון : לוח חשמל, שנאים,קוי מתח גבוה או נמוך בסמוך לבית, המשפיעים על רמת הקרינה בבית בהשוואה לסף שנקבע על ידי המשרד להגנת הסביבה.
הבית כולל גם מערכות המופעלות באמצעות זרם הרשת הביתית כגון: מגהץ חשמלי, מכונת גילוח חשמלית, מיטה חשמלית המופעלת על ידי שנאי המותקן בגב המיטה. בדיקת הקרינה במערכות אלה מתבצעת על ידי ציוד המודד שדה מגנטיELF . ישנן מערכות כגון : תנור מיקרוגל ראוטר, רפיטר ,wi-fi המשדרים גלים אלקטרומגנטיים RF ונמדדים על ידי ציוד ייעודי.
-
בדיקת קרינה בלתי מייננת :
חשיפה מוגברת לקרינה אלקטרומגנטית (אלמ”ג) ,עלולה לכלול מאפיינים בריאותיים שונים וזאת על אף העובדה שהקרינה אינה מייננת. בין הסיםפטומים האפשריים של החשיפה לקרינה יש לציין כאבי ראש, עייפות ,קשיי תפקוד, פגיעות בעיניים וכו’. חשיפה מוגברת עלולה לגרום למחלות קשות דוגמת מחלות לב, מחלות עצבים וסרטן. קרינת אלמ”ג באה לידי ביטוי במגוון גדול של מקומות ובפועל בכל מבנה מגורים בישראל .
מקורות הקרינה ELF הינם מכשירי חשמל שונים , חימום תת ריצפתי חשמלי, ארונות חשמל סדין חשמלי וכו’. מקורות קרינה אלקטרומגנטית RF הינם : אנטנות חיצוניות ופנימיות, ראוטרים , רפיטרים, טלפונים אלחוטיים ועוד. הציוד הייעודי המיועד לבדיקות קרינה , מתחלק בין שני התחומים הנ”ל וחייב לעבור כיול במעבדה מוסמכת . לרוב הכיול מתבצע בארץ במעבדות חרמון בבנימינה שהינם מיקצועיים בתחום ברמה גבוהה. אנליזה של הספקטרום האלקטרומגנטי מחייבת מדידות בציוד ומומחיות ברמה גבוהה במיוחד.
-
המודעות לבדיקות קרינה:
בדיקות קריטנה אלמ”ג, מתבצעת על ידי חברה מומחית בתחום , בעלת הסמכה מהגוף הרגולטורי המתאים שברשותה ציוד ייעודי שכויל במעבדה מוסמכת. על מנת לקבל תמונת מצב לגבי רמת הסיכון הקיימת במבנה, מומלץ לבצע את הבדיקה לפני המעבר לדירה החדשה. עם זאת , יש לשקול את היתרון בבדיקה מיד עם המעבר לדירה החדשה כך ניתן יהיה למדוד את התרומה לקרינה שמקורה במכשור החשמלי.
בכל מקרה, בבדיקה שכוללת גם בדיקת ELF – שדות מגנטיים , חייבים לבצע כאשר העומס על רשת החשמל , בעיקר מזגנים , הוא מכסימלי. באזורים המאוכלסים בצפיפות, התנודות בערכי השדה המגנטי שמקורו ברשת ההולכה, עלולים להיות עשרות אחוזים במדידות בוקר בהשוואה למדידות בערב , כאשר תנאי מזג האויר קיצוניים.
-
בדיקות קרינה עם תוצאות חריגות :
בדיקת קרינה בלתי מייננת, חריגה מהסף או מהתקן שנקבע על ידי המשרד להגנת הסביבה, מחייבת לנקוט בצעדים על מנת להקטין את הסיכון הבריאותי. הפתרון לשדה מגנטי חריג מצוי בשימוש של מוצרים יעודיים החוסמים את קווי השדה ומונעים חשיפה של דיירי הבית העובדים במפעל. חומרים אלה יקרים יחסית ולכן מומלץ לבצע מיגון רק על ידי חברה מיקצועית ברמה גבוהה.
כאשר הבעיה נובעת מקרינה אלקטרומגנטית ברמה גבוהה יחסית לסף התקן, האמצעים להקטנת ערכי החשיפה הם רשתות העשויים מחוטים מוליכים כגון נחושת , יריעות פלסטיק עם מתכות וכו’. בשימוש מצויים גם צבעים ייעודיים הכוללים מתכות.
מומלץ לקבל ייעוץ מומחה לגבי תכנון מונע של מפגעים שמקורם במוקדי קרינה אפשריים בבית או בעסק. מאחר ויעילות אמצעי המיגון תלויה מאד במרחק בין מקור הקרינה והמיגון: לוח מתכת או רשת , יש לשאוף לביצוע כל תהליך המיגון עוד בטרם איכלוס המבנה. בנוסף, הפעלת תוכנות סימולציה, מאפשרת ייעול של מערכת המיגון בפקטור משמעותי.
-
בדיקות קרינה ודרישות התקן של משרד הג”ס :
במשך השנים האחרונות נקבעו תקנות מחמירות על ידי משרדי הבריאות והגנת הסביבה בהקשר לרמת קרינת אלמ”ג ושדה מגנטי המותרים. רק באמצעות בדיקת קרינה ניתן להעריך את רמת הקרינה אליה נחשפים הציבור הרחב או העובדים במקומות התעסוקה , ולקבוע באם היא גבוהה מהסף המותר. את הבדיקה ניתן לבצע באמצעות מודד קרינה מוסמך הפועל באישור המשרד להגנת הסביבה. בדיקת קרינה או שדה מגנטי , יכולה להיות קצרה או ארוכת טווח רציפה וממושכת.
בדיקות הקרינה מתבצעות בתחום התדרים הנמוכים והגבוהים.מומלץ לבצע מדידות ELF ממקורות של מתח גבוה או נמוך של רשת החשמל, ובדיקות של קרינת RF , ממקורות סלולאריים , גלי מיקרו ראוטרים מאחר שמחקרים שונים מצביעים על קשר אפשרי בין מקורות קרינה או שדה מגנטי ומפגעים בריאותיים. רמת הסיכון של חשיפה לקרינה או שדה מגנטי הינה ברמת B 2 דהיינו : אפשרות לסרטן. מולץ לכן לבצע בדיקות קריטנה בבית או בעבודה , על ידי חברה מיקצועית ובהתאם לצורך להתקין מיגון מתאים.