מסמך עמדה מיקצועית : הערכת סיכונים קרינה לא מייננת 06/04/2012
ד”ר אהוד נאמן
חשיפה לשדה מגנטי כבסיס אפשרי לנזקים ביולוגים ורמות סף למניעתם.
1. המסמכים הרלבנטיים לגבי הערכות סיכונים של עובדים בפרט והציבור בכלל :
א. חוק הקרינה הבלתי מייננת – 2006.
ב. המלצות ועדת מומחים לענין שדות מגנטיים מרשת החשמל -2005.
2. המשרד להגנת הסביבה קבע בהסתמך על החוק הנ”ל וסמכויות הממונה על הקרינה במשרד המלצות לגבי רמות חשיפה לשדה מגנטי של העובדים והציבור כפונקציה של משך החשיפה.
3. עמדת WHO היא:ערך השדה המגנטי המרבי לחשיפת הציבור מרשת החשמל הוא 1000 מיליגאוס, זאת בהתאם להמלצות ICNIRP שאינן מגבילות בטבלת ערכי הסף שלו את משכי החשיפה. אולם, בהתאם לפרשנות של WHO יש להתייחס לערך זה רק לגבי אפקטים בריאותיים מחשיפות אקוטיות.
4. באשר לאפקטים ארוכי טווח – כגון מחלות ממאירות ובעיקר לוקמיית ילדים, WHO סבור כי אין במחקרים האפידימיולוגיים משום עדות מספקת לעצם קיומם של אפקטים אלה בבני אדם או מידע מספיק המאפשר קביעת ערכי סף .
5. גישת WHO המסתמכת על IARC היא ,ששדות מגנטיים מרשת החשמל אמורים להימצא , בסיווג :Possibly carcinogenic (דרגת סיכון שלישית) לכן, WHO סבור שקיימת הצדקה לנקיטת צעדי זהירות מונעת מסויימים.
6. מהותו העיקרית של עקרון הזהירות המונעת היא ,שגם בהעדר הוכחות מדעיות מספקות לקיום נזק בריאותי או במצב בו ההוכחות לקיום הנזק הן חלשות מאד, יש לנקוט בצעדים- בעלויות סבירות – להפחתת ה”סיכון”.
7. המלצות וועדת המומחים :
תאומץ בישראל גישת WHO בדבר “סף חשיפה העליון” בשיעור של 1000 מיליגאוס ובמקביל – הצורך בהפעלת עקרון ה”זהירות המונעת” עבור שדות מגנטיים מרשת החשמל.
פרוש הדבר- הפחתה ככל האפשר בעלויות סבירות ובאמצעים טכניים מקובלים של השדות המגנטיים אליהם נחשף הציבור בישראל ממרכיבים שונים של רשת החשמל.
8. עוצמות השדה המגנטי שתהווינה בסיס להחלטות כלשהן, הן עבור מתקניםחדשים והן עבור מתקנים קיימים, תהיינה עוצמות ממוצעות (לא מרביות) כאשר הממוצעים ייקבעו על ידי בודקים מוסמכים.
תקופת המיצוע תהיה 24 שעות והערכים הממוצעים המייצגים יקבעו באורח מחמיר, עבור התקופות ה”עמוסות” של השנה.
9. קיימים עד כה כ- 18 מחקרים אפידימיולוגיים (פרופ’ ליקה חפץ-ארה”ב) לגבי הקשר בין לוקמיה של ילדים וחשיפה לשדות מגנטיים, המוכיחים קיום סיכון יחסי של 1.5 כאשר השדה בתחום 3 – 4 מיליגאוס.
10 על בסיס העובדות הנ”ל קבע הממונה על הקרינה במשרד להגנת הסביבה,
המלצות לגבי רמת הסיכון לחשיפה לשדה מגנטי למשכי זמן שונים.