שדות מגנטיים וחשמליים נוצרים כאשר קיימים זרמים חשמליים משתנים כגון: קווי מתח נמוך או גבוה, טרנספורמטורים, ציוד חשמלי תעשיתי וביתי וכו’.
שדות אלה הנעים במרחב מהווים ” שדה אלקטרומגנטי ” . השדה האלקטרומגנטי המתפשט כגל במרחב, מאופיין ע”י אורך גל ותדירות האופיניים לתחום.
התדר של רשת החשמל בישראל הינו 50 הרץ. תדר זה נמוך מאד בהשוואה למכלול התדרים בספקטרום האלקטרומגנטי.
ELF – EXTREMELY LOW FREQUENCY . התדר הנמוך מאופיין גם ע”י אורך גל גדול מאד ולכן קו מתח גבוה או טרנספורמטורים אינם משדרים קרינה. למעשה, הם מהווים מקור לשדות מגנטיים וחשמליים.
כל אדם נחשף בחיי היום יום במידה זו או אחרת,לשדות אלקטרומגנטיים, הנובעים ממקורות טבעיים או מלאכותיים ובתדרים שונים.
בשנים האחרונות, החשיפה לקרינה אלקטרומגנטית בתחומי התדר השונים, הולכת וגדלה במידה רבה , כתוצאה מההתפתחות הטכנולוגית המואצת ומהכנסת מכשירים חדישים לשוק.
לשימוש במכשירי חשמל ואלקטרוניקה יש תועלת עצומה לרווחת חייו של האדם, לנוחיותו, לטיפול ולשמירה על בריאותו.
עם זאת, בשנים האחרונות החלה להתעורר בקרב הציבור דאגה לגבי אפשרות של פגיעה בבריאות כתוצאה מהחשיפה לשדות חשמליים ומגנטיים, במיוחד בתחום התדרים הנמוכים מאד( ELF ).
מחקרים רבים בתחום זה נערכו בעשורים האחרונים במטרה לזהות ולהגדיר את ההשפעה על הבריאות שיש לשימוש בטכנולוגיה זו ולנקוט בצעדי מניעה ובטיחות נאותים, במידה ויש בהם צורך. במחקרים העכשויים בתחום זה מתקבלות לא פעם תוצאות סותרות והדברים נתונים לוויכוח.
במספר מחקרים אפידימיולוגיים נמצא כי קיים גידול בארועי סרטן באוכלוסיה שנחשפה כנראה לשדות אלקטרומגנטיים מקווי מתח גבוה. חשיפה לשדות אלמ”ג (אלקטרומגנטיים), משרה זרמים חלשים בתוך הגוף. חוקרים אחדים טוענים כי זרמים אלה יכולים לבצע אינטראקציה עם הממברנה של תאים וכך לעורר תהליכים חריגים.[5] [6] [7] [8] [9] .
בניסויים על חיות מעבדה, דווח על מיגוון רחב של אפקטים ביולוגיים שנוצרו באמצעות חשיפה לשדות אלמ”ג [10] [11] [12] .
התקדמות נוספת לביסוס הטיעונים על קשר אפשרי בין שדה מגנטי ברמה נמוכה ( 4 mG ) ואפקטים בריאותיים, מיוצגת במחקר המציע מנגנון ביופיזי [13] המסביר באופן תאורטי את
התופעה.
השפעה ביולוגית קיימת כאשר גירוי מסוים גורם לשינוי במערכת ביולוגית. סיכון בריאותי מוגדר כשינוי במערכת ביולוגית הגורם להפרעה בבריאותו של יצור חי או של צאצאיו.
קיימים דיווחים רבים בספרות המדעית הדנים בהשפעות הביולוגיות האפשריות של חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית .