קרינה מיינת טבעית -שפיעת ראדון מקרקעות ישראל
בהתאם לסכמת ההתפרקות של שרשרת האורניום יש להבחין בין הקטע שבו מתקבלים רדיונוקלידים מוצקים עד הראדון. הראדון בהיותו גז אציל, נע מהתווך בו נוצר אל האוויר החופשי, בדרך כלל.
הראדון פולט קרינת אלפא ויוצר בנות רדיואקטיביות מוצקות. יש להבחין לכן, בין שתי קבוצות עיקריות:
א. האורניום-238 עצמו, ובנותיו העוקבות, ארוכות החיים.
ב. קבוצת הרדיואיזוטופים קצרי החיים הנוצרים בעקבות התפרקות הראדון-222.
האורניום קיים בפוספטים בדרך כלל יחד עם בנותיו, הרדיואקטיביות גם הן. לצורך ביצוע הערכת סיכונים בריאותיים, יש לקבוע את מצב “שיווי המשקל” של שרשרת האורניום באבק הפוספטים ובמיתקני האיחסון. אבק זה חודר אל מערכת הנשימה של בני האדם השוהים במקום, יחד עם האוויר
הנשאף לריאות וכן נתקע בחלקו במערות האף ובגרון. האבק מגיע ישירות למערכת העיכול.
מנת הקרינה לאדם הנושם אבק עתיר אורניום טבעי, כמו בפוספטים, נגרמת ברובה ע”י האורניום
ובנותיו הנלכדות בריאה ומשם למערכת העיכול וכן בצנרת הנשימה שם נתקע האבק ומגיע בדרך עקיפה למערכת העיכול.
הראדון שהינו גז אציל, משתחרר מקשריו עם סביבתו בפוספטים, חלקו נפלט לאוויר. אטומי הראדון עוברים תהליך התפרקות רדיואקטיבית באוויר, תוך כדי יצירת סדרת רדיואיזוטופים קצרי חיים אשר חלקם ממשיך לרחף באוויר.
אטומי בנות הראדון חודרים אל מערכת הנשימה ונלכדים בסימפונות או מגיעים בחלקם למערכת העיכול או נתקעים בצנרת הנשימה. בנות הראדון קצרות החיים עוברות תהליך התפרקות רדיואקטיבית בהיותן בסימפונות, בצנרת הנשימה והעיכול.
השרשרת הרדיואקטיבית של ראדון
.
בשני אופני החשיפה, מאבק פוספטים עתיר האורניום ומבנות הראדון, נפגעת ריקמת מערכת הנשימה ודרכי העיכול. החמורה שבתוצאות חשיפה זו, היא עליה פוטנציאלית (אפשרית) בשכיחות מחלות ממאירות של מערכת הנשימה והעיכול בקרב הנחשפים.